Intermittent Fasting 101: Wat, Hoe en Waarom?

Bulk Powders nl Intermittent Fasting

Ben je benieuwd of Intermittent Fasting iets voor jou is, of heb je de term wel eens voorbij zien komen, maar wil je graag weten wat het nou precies is? Zoek dan niet verder, in dit artikel krijg je antwoord op al je vragen over dit ‘dieet’.

Wat is Intermittent Fasting?

Intermittent Fasting is een bepaalde stijl van vasten welke zeer geschikt is voor mensen met een actieve leefstijl. Want – zoals de naam al doet vermoeden – is deze manier van leven gebasseerd op periodes van eten en periodes waarin gevast wordt.

Waarom, wanneer en hoe kun je het toepassen?

Je hebt misschien wel eens van het Warrior Dieet, Lean Gains of Eat Stop Eat gehoord. Dit zijn allemaal populaire versies van Intermittent Fasting. Het Warrior Dieet bestaat uit 20 uur weinig eten/ ondervoed zijn, gevolgd door 4 uur overeten. Lean Gains bestaat uit 14-16 uur vasten en tijdvak van 8-10 uur waarin je kunt eten. Bij Eat Stop Eat vast je voor 24 uur 1 of 2 keer per week.

Ben je atletisch, train je regelmatig en wil je spieren opbouwen en tegelijkertijd vet verliezen, dan kunnen we voor al de 16/8 versie aanraden. Dit is de meest voorkomende en haalbare variant van Intermittnet Fasting. Een voorbeeld van hoe dit eruit kan zien:

16 uur vasten (inclusief slaap) / 8 uur om te eten.

  • Eet je laatste maaltijd om 9 uur ’s avonds
  • Slaap
  • Opstaan en begin je dag (water en koffie mogen wel)
  • Je eerste maaltijd is om 1 uur ’s middags
  • Eet al je calorieën tussen 1 en 9 (of 12 en 8).

Je kunt dit patroon iedere dag herhalen, maar veel mensen passen dit toe voor 1-3 dagen per week – vaak op rustdagen.

Waarom is het populair in de fitnesswereld?

Intermittent Fasting (IF) is geen extreme manier van vasten, hierdoor is het aantrekkelijk om toe te passen. Je kunt het makkelijk aan je schema toevoegen, helemaal als je normaal moeite hebt met eten in de ochtend of wanneer je een erg druk leven hebt. Van nature vasten we ’s nachts en ’s avonds al – minimaal 8 uur (tijdens je slaap) maar vaak wel 12 uur. Met IF verlaat je het ontbijt een aantal uur en verleng je de natuurlijke vast-periode met een aantal uur. Veel mensen vinden dit fijn.

Voordelen van IF

Met IF kun je makkelijk een calorietekort creëren, iets wat je nodig hebt om vet te verliezen. Veel aanhangers doen het om een of meer van de volgende redenen:

  • Meet your macro’s: Doordat je minder tijd hebt voor maaltijden, eet je automatisch minder en denk je meer na over je voeding. Dit helpt bij het halen van je caloriedoelen.
  • Grotere maaltijden: Omdat je minder tijd hebt om te eten, kun je kiezen voor grotere porties.
  • Stop met aan eten denken: Je hebt meer focus, bent productiever en hebt minder afleiding.
  • Begrijp ‘echte’ honger: Door te vasten leer je je lichaam beter kennen.
  • Lifestyle voordelen: Minder food prep, minder afwas en je hoeft minder voeding mee te nemen als je ergens heen gaat.
  • Negeer de verleiding: IF kan je helpen minder vaak in de verleiding te komen om te kiezen voor een makkelijke maaltijd zoals pizza of de snackbar.

Training & Fasting

Als je gewend bent om te trainen op een lege maag, dan is IF geen probleem voor jou. Zolang je er maar voor zorgt dat je post-workout maaltijd 16 uur na je laatste maaltijd van de dag ervoor plant. Je prioriteit ligt net zoals normaal bij de kwaliteit van je maaltijden en ze moeten alle nodige voedingswaarden (macro’s) bevatten. Vooral je post-workout maaltijd moet veel koolhydraten en proteïne bevatten. Een langzaam afgevend eiwitpoeder zoals Micellaire Caseïne of Informed Casein zijn perfecte keuzes voor op de dagen waarop je vast.

Het voordeel van trainen op een IF dag is dat je meer kunt eten na je training, omdat je meer van je macro’s binnen moet krijgen in een kort gedeelte van de dag. Natuurlijk kun je je soms hongerig voelen, maar daarvoor hebben we een paar tips. Sla bijvoorbeeld Chiazaden en Psyllium Husks in, deze bevatten veel vezels en zijn ideaal om aan bulkmaaltijden toe te voegen.

IF is een lifestyle – GÉÉN crash dieet

Het belangrijkste om te onthouden is dat IF geen crash dieet of cheat is om snel af te vallen. Het is een manier van eten die jouw leefstijl en routine kan ondersteunen. Word je al hongerig wakker of ben je dol op snacken, dan is IF waarschijnlijk niets voor jou. Heb je nooit megaveel honger, of is ontbijten een opgave, dan kan het wel eens iets voor jou zijn. Maar zie IF niet al een magisch tovermiddel, het is een manier van diëten die je kunt overwegen.

Misschien is het niks voor jou

IF is zeker niet voor iedereen weggelegd. Heb je altijd moeite gehad met gezonde voeding, of heb je misschien zelfs een eetstoornis gehad in het verleden, dan is IF niet iets wat je zou moeten proberen. Ook is het geen goed dieet om toe te passen wanneer je veel stress hebt in je leven of op je werk bijvoorbeeld. Je voegt zo alleen maar extra druk toe op een al druk leven. En logischerwijs is het ook niet geschrikt voor zwangere vrouwen of wanneer je borstvoeding geeft.

Vond je dit artikel leuk?

Bedankt voor je feedback

Gerelateerde producten